Διανύουμε την εποχή που «περίμεναν» οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει ΣΟΒΑΡΑ χρήματα στα crypto. Ειδικά στο Bitcoin (BTC). Γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρώσεις σε υπερδυνάμεις, πληθωρισμός στα ύψη. Κι όμως αντί το BTC να αποκτήσει υπεραξία και να παρακάμψει τις δεσμεύσεις του συμβατικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τους τελευταίους 6 μήνες καταποντίζεται.
Ο καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University), Κοσμάς Μαρινάκης, εξηγεί εμπεριστατωμένα σε άρθρο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, κάποιους από τους λόγους της πτώσεις του BTC.
«Το bitcoin ΔΕΝ είναι αντι-πληθωριστικό και όσοι πλασάρουν την «αντι-πληθωριστικότητά» του ως πλεονέκτημα, είτε δεν έχουν ιδέα από βασικά οικονομικά ή έχουν δόλιους σκοπούς. Πληθωρισμός είναι η απαξίωση του χρηματικού στοιχείου, ΟΧΙ η αύξηση της προσφοράς του. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος δεν επιφέρει πάντα πληθωρισμό και συχνά συνυπάρχει και με αρνητικό πληθωρισμό. Αν κάποιος σήμερα βασιζόταν μόνο στο bitcoin για τις συναλλαγές του, θα βίωνε πληθωρισμό 60% από τις αρχές του έτους!
Το ότι μπαίνουμε σε μια εποχή αυξανόμενου κόστους της ενέργειας αποτελεί υπαρξιακό πρόβλημα για όλα τα proof-of-work στοιχεία του blockchain και κυρίως για το bitcoin που απαιτεί τέτοια τερατώδη ενεργειακή σπατάλη για να λειτουργήσει.
Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική εξέλιξη προς την κατεύθυνση του να χρησιμοποιηθεί (επιτέλους) το bitcoin σαν μέσο συναλλαγής ακόμη και στους προηγμένους τομείς της τεχνολογίας. Στο ίδιο διάστημα το υπόλοιπο fintech έχει γνωρίσει τρομερή άνθηση και το bitcoin δεν ήταν μέρος αυτής.
Δεν βοηθάει καθόλου το bitcoin ότι προβάλλεται σαν cult από μια μερίδα πορωμένων influencers που το παρουσιάζουν οπαδικά. Σαν τα σαλιγκάρια, βγαίνουν και… σκούζουν όταν το bitcoin κάνει ακόμη και +2% αλλά κρύβονται όταν καταποντίζεται -15%. Όλο αυτό δυστυχώς προσδίδει στο πρόβλημα του bitcoin και κοινωνική διάσταση, γιατί δεν χάνονται μόνο τοποθετήσεις μεγάλων κερδοσκόπων που έτσι κι αλλιώς είναι καλά diversified (μτφ: διαφοροποιημένα). Χάνονται αποταμιεύσεις οικογενειών που όλοι αυτοί οι influencers έχουν πάρει στο λαιμό τους για να κερδίσουν ακόλουθους και να πουλήσουν την «πραμάτεια» τους.
Όλα αυτά κάνουν ξεκάθαρο ότι το bitcoin ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ κάτι παραπάνω από μια εφαρμογή μιας σπουδαίας τεχνολογίας που πήρε αξία μόνο από υποσχέσεις και μετατράπηκε σε μοδάτο κερδοσκοπικό στοιχείο υψηλής απόδοσης-ρίσκου.
Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είμαστε κοντά στο τέλος του bitcoin (δεν εννοώ το blockchain – μην παρεξηγούμαστε). Το bitcoin μπορεί να ανακάμψει και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα το νόμισμα περνάει δύσκολες ώρες παλεύοντας για την ζωή του.»