Η επίτευξη κομματικής συντροφικότητας κατά τις εσωκομματικές εκλογές μπορεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά δεν είναι αδύνατη. Οι κομματικές εκλογές, περιλαμβάνουν ανταγωνισμό μεταξύ μελών με διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ένταση και διχασμό μέσα στο κόμμα.
Ωστόσο, η προώθηση της συναδελφικότητας είναι απαραίτητη για μια υγιή και ενωμένη πολιτική οργάνωση. Με κοινό στόχο, κοινά οράματα, προσέγγιση ενός μεγάλου κοινωνικού σώματος, προς μία σαφή πολιτική κατεύθυνση. Και κυρίως αφορά στην επόμενη μέρα της εκλογής νέας ηγεσίας.
Ακόμα και σε περιπτώσεις που οι συνυποψήφιοι μπορούν να κρατούν σφιχτά το δίχτυ ασφαλείας της ευγενούς άμιλλας, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της έντασης προς τα κάτω. Ως ένα βαθμό, αναπόφευκτο. Καμία αντίρρηση. Και εδώ ερχόμαστε στα χαρακτηριστικά, στις «προϋποθέσεις» μίας υποψηφιότητας, που να μπορεί μετά τις εκλογές να εκτονώσει την σωρευμένη εσωτερική πίεση στα μέλη/φίλους της παράταξης, προς μία δημιουργική, συμμετοχική προοπτική.
Πώς όμως μπορεί η εκλογική προεργασία να ανοίξει αυτόν τον δρόμο στην μετεκλογική περίοδο; Με σαφείς κινήσεις και ξεκάθαρα μηνύματα από την πλευρά του υποψήφιου προέδρου.
- Χαμηλοί τόνοι. Ο χαμηλός τόνος δε σημαίνει ατολμία. Σημαίνει πως μιλάς με νηφαλιότητα, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις προτάσεις σου. Δεν χρειάζεται φασαρία για να ακουστείς, χρειάζονται επιχειρήματα για να πείσεις.
- Αποτελεσματική επικοινωνία. Καθαρό μήνυμα. Άμεσες απαντήσεις. Όχι υπόνοιες, όχι σπόντες.
- Μηνύματα για την ενότητα του κόμματος. Οι ηγέτες των κομμάτων πρέπει να τονίζουν με συνέπεια τη σημασία της ενότητας. Να θυμίζουν τις κοινές αξίες και τους κοινούς στόχους που συνδέουν τα μέλη του κόμματος.
- Συμπεριληπτική Λήψη Αποφάσεων. Συμμετοχή των μελών του κόμματος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μετά τις εκλογές. Όταν τα μέλη αισθάνονται πως η φωνή τους ακούγεται, είναι πιθανότερο να συνεχίζουν να στηρίζουν τις αποφάσεις της παράταξης.
- Το παράδειγμα της ηγεσίας. Οι ηγέτες των κομμάτων πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, επιδεικνύοντας ενότητα και συνεργασία. Όταν οι ηγέτες συνεργάζονται και δείχνουν σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, μπορεί να επηρεάσει τα μέλη του κόμματος να κάνουν το ίδιο.
Σίγουρα δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι ενέργειες κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο θα βάλουν τις βάσεις της επόμενης ημέρας. Το να εστιάσουν οι υποψήφιοι στα πραγματικά ζητήματα οργάνωσης του κόμματος παρουσιάζοντας τη θετικότητα των προτάσεων, χωρίς να επιδίδονται σε αρνητική εκστρατεία, θα στείλει μήνυμα ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι φίλοι της παράταξης, πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε εκτός από το κόμμα, να διοικηθεί και ένα κράτος.
Φωτ. άρθρου: Intime